Samarbete is Zweeds en betekent in het Nederlands “ door samen-werking tot stand brengen”.

Het gebouw Samarbete is in 1957 geopend en gebouwd met geld geschonken door Zweden en de provincie Friesland. Het diende als vakantiehuis voor kinderen uit de door de watersnoodramp van 1953 getroffen gemeentes Halsteren, Fijnaart en Nieuw-Vossemeer. Samarbete is ontworpen door architect Bedaux en gebouwd door aannemer W. Bastians. Vele elementen in het gebouw herinneren nog aan de watersnoodramp. Voor meer informatie over de watersnoodramp en Samarbete kun je hier terecht. 

Samarbete in de jaren 50       Samarbete nu

Samarbete in de jaren 50                                                                         Samarbete nu

Gedurende vele jaren is het gebouw in gebruik geweest voor jeugdwerk en kampen. In de loop der jaren kwam het echter leeg te staan. Begin jaren 80 was Scouting Halsteren naarstig op zoek naar een nieuw gebouw. Samarbete bleek de ideale lokatie. De gemeente Halsteren nam het gebouw over van de andere 2 gemeentes en de scouts knapten het gebouw van binnen op.  In 1985 kon  de vereniging als huurder intrek nemen in Samarbete. Sindsdien wordt het gebouw weer gebruikt waarvoor het bedoeld was: voor de jeugd van Halsteren en omgeving!

Samarbete bleek de ideale locatie voor een groeiende vereniging. Gelegen aan de rand van het dorp op een groot perceel, direct aan het bos. Binnen in het gebouw was er de beschikking over een grote keuken, verschillende activiteitenruimtes en sanitaire faciliteiten. Samen met de Gemeente werd het gebouw opgeknapt. 

In 2000 werd een nieuw dak op het gebouw gelegd. Dat was bittere noodzaak na vele lekkages en torenhoge energierekeningen. Na vele jaren van ruimtetekort en plannen maken werd Samarbete in 2003 grondig verbouwd. Op de begane grond werd een extra lokaal aangebouwd en een groot magazijn. Tevens werd de begane grond helemaal opnieuw ingedeeld. Hierdoor kwam er een grotere leidingruimte en een mooie entree in het midden van de voorzijde. Ook onderging de keuken een grondige verbouwing en kreeg het hele gebouw een opfrisbeurt. Ook na de verbouwing werd Samarbete nog regelmatig verbeterd, onder andere met een brandalarm en een automatische doorspoelinstallatie voor legionellapreventie.

De afgelopen jaren is hard gewerkt aan het in eigen beheer opknappen van het buitenterrein van het gebouw. Zo werd de achterzijde bestraat en van een basketbalpaal en tafeltennistafel voorzien. Verder werd op spierkracht een stenen kampvuurcirkel uitgegraven en aangelegd. 

Door samen-werking hopen we nog vele jaren gebruiken te kunnen maken van Samarbete